• Technical

    • Appointment: 2005
    • Construction Start: 2008
    • Completion: 2010
    • Area: 1300m²
    • Budget: £2.475 million
    • Sustainable Credentials: CO2 emissions/m² treated floor area: 41.5kgCO2/m²; BREEAM Bespoke Very Good
    • Form of Contract: SBC 2005
    • Client: Goole Town Council
    • Contractor: Geo. Houlton & Sons Ltd
    • Services Engineer: Ryb:Konsult
    • Structural Engineer: Techniker
    • Quantity Surveyor: Bernard William Associates
    • Project Manager: Turner & Townsend
    • CDM: Bowman Riley Health & Safety
    • Theatre Consultant: Theatreplan
    • Acoustic Consultant: Sharps Redmore
    • Building Control: Morgan Wolff
    • Access Consultant: All Clear Designs
    • Community Arts: Sculpture Works
    • Funders: Arts Council England; East Riding of Yorkshire; Yorkshire Forward
  • Bibliography

      • Hinge (Hong Kong), Jan 14, pp76–81
      • 1000x European Architects, Braun, December 2011, p120
      • ‘Public Building Architect of the Year’, Architect of the Year Awards Brochure, 15 November 11, p24
      • ‘Junction Arts & Civic Centre in Goole’, A+D, No 37 October 2011, pp50–55
      • Luca Maria Francesco Fabris, 'La Giusta Misura', Costruire, April 2011, pp47–49
      • Leisure Management, Issue 4, December 2010, pp32–33
      • Tony Chapman, Architecture 10, RIBA Building of the Year, Merrell, 2010, p123
      • 'Ein Zuhause Fur Eine Stadt', db - deutsche bauzetung, 20 December 2010, pp54–59
      • 'Junction Arts & Civic Centre', Eco Building, September 2010, pp22–23
      • Jay Merrick, 'Up the Junction', The Independent, 05.04.10, Independent Life pp14–159
      • Geoff Shearcroft, 'Supershed', Architects' Journal, 05.02.10, pp22–33
      • 'Junction', New Cultural Destinations, Arts Council England, September 2009, pp3–4
      • Emma Franklin, 'Name needed for new arts centre', Goole Times, 27 November 2008, p5
      • David Littlefield and Saskia Lewis, 'Morphology and Matter', Architectural Voices, 2007, pp72–81
      • 'Arts Centre Goes For Gold In Goole', Building Design, 02 February 2007, p4
  • Awards

    • Commendation, AIA/UK Excellence in Design Awards, 2012
    • Winner, RIBA White Rose Awards for Architecture, Gold, 2010
    • Winner, RIBA Award, 2010

Junction combines a 170-seat auditorium and performance workshop with Goole Town Council’s offices and council chamber. It links the historic high street with the new shopping centre, mixing art and politics with commerce.

  • Technical

    • Appointment: 2005
    • Construction Start: 2008
    • Completion: 2010
    • Area: 1300m²
    • Budget: £2.475 million
    • Sustainable Credentials: CO2 emissions/m² treated floor area: 41.5kgCO2/m²; BREEAM Bespoke Very Good
    • Form of Contract: SBC 2005
    • Client: Goole Town Council
    • Contractor: Geo. Houlton & Sons Ltd
    • Services Engineer: Ryb:Konsult
    • Structural Engineer: Techniker
    • Quantity Surveyor: Bernard William Associates
    • Project Manager: Turner & Townsend
    • CDM: Bowman Riley Health & Safety
    • Theatre Consultant: Theatreplan
    • Acoustic Consultant: Sharps Redmore
    • Building Control: Morgan Wolff
    • Access Consultant: All Clear Designs
    • Community Arts: Sculpture Works
    • Funders: Arts Council England; East Riding of Yorkshire; Yorkshire Forward
  • Bibliography

      • Hinge (Hong Kong), Jan 14, pp76–81
      • 1000x European Architects, Braun, December 2011, p120
      • ‘Public Building Architect of the Year’, Architect of the Year Awards Brochure, 15 November 11, p24
      • ‘Junction Arts & Civic Centre in Goole’, A+D, No 37 October 2011, pp50–55
      • Luca Maria Francesco Fabris, 'La Giusta Misura', Costruire, April 2011, pp47–49
      • Leisure Management, Issue 4, December 2010, pp32–33
      • Tony Chapman, Architecture 10, RIBA Building of the Year, Merrell, 2010, p123
      • 'Ein Zuhause Fur Eine Stadt', db - deutsche bauzetung, 20 December 2010, pp54–59
      • 'Junction Arts & Civic Centre', Eco Building, September 2010, pp22–23
      • Jay Merrick, 'Up the Junction', The Independent, 05.04.10, Independent Life pp14–159
      • Geoff Shearcroft, 'Supershed', Architects' Journal, 05.02.10, pp22–33
      • 'Junction', New Cultural Destinations, Arts Council England, September 2009, pp3–4
      • Emma Franklin, 'Name needed for new arts centre', Goole Times, 27 November 2008, p5
      • David Littlefield and Saskia Lewis, 'Morphology and Matter', Architectural Voices, 2007, pp72–81
      • 'Arts Centre Goes For Gold In Goole', Building Design, 02 February 2007, p4
  • Awards

    • Commendation, AIA/UK Excellence in Design Awards, 2012
    • Winner, RIBA White Rose Awards for Architecture, Gold, 2010
    • Winner, RIBA Award, 2010
Tweet this page
>